Designien suunnitteleminen Print-On-Demand verkkokauppaan
Myydäksesi print-on-demand tuotteita, tulee tuotteisiin tietysti tehdä jonkinlaiset designit. Designien tekoon on olemassa useita erilaisia työkaluja sekä toimintatapoja ja tässä artikkelissa pureudutaankin designien tekoprosessiin, eri työkaluihin ja siihen miten ulkoistat designien teon ulkopuoliselle taholle.
Huomioi nämä kun aloitat designien suunnittelemisen tai hankkimisen
Ihan ensin kannattaa miettiä selkeä suunnitelma, miten hankit designit sekä millaisille tuotteille designit tulee. Käytännössä designit voi tehdä itse, ostaa valmiilta myyntialustoilta tai vaihtoehtoisesti hankkia graafisen suunnittelijan tekemään ne.
Mieti siis ihan ensin
- Millaisia tuotteita asiakkaasi haluavat & tarvitsevat
- Kirjaa ylös tarkalleen millaisia designeja teet ja mille tuotteelle designit tulee
Kun sinulla on selkeä suunnitelma millaisia designeja teet, on niiden työstäminenkin helpompaa. Sitten kun aloitat designien teon, varmista ihan ensin millainen on printattavalle tuotteelle suositeltu designin koko ja tee sen koon pohjalta design. Vaihtoehtoisesti voit ilmoittaa designin koon suoraan graafiselle suunnittelijalle.
Ohessa kuva Printifyn näkymästä, josta pääset tarkistamaan vaaditun design tiedoston koon.
Design suunnittelun työkalut
Monesti designien teko voi olla yksi kaikista hankalin asia, mikäli graafinen suunnittelu on täysin vierasta. Tekemällä designit itse säästät kuitenkin rahaa - mutta fakta on että designit eivät tällöin välttämättä ole kaikista kauneinta jos olet täysi aloittelija graafisessa suunnittelussa. Designien tekoa ja graafista suunnittelua voi kuitenkin opetella - ajan kanssa oma silmä alkaa huomaamaan mahdollisia virheitä sekä muokkaamaan designia paremmaksi. Designien tekoa varten tarvitset siis jonkinlaisen graafisen suunnittelun työkalun ja alla onkin muutama työkalu tätä varten.
>>> Lataa tästä ilmainen opas POD-verkkokaupan perustamiseen <<<
Canva
Yksi varmasti kaikista suosituin graafisen suunnittelun työkalu on Canva. Canvasta on saatavilla ilmaisversio, jossa on rajatusti käytössä fontteja ja elementtejä. Kannattaa kuitenkin ottaa suoraan maksullinen versio, jonka kautta saat todella laajan kirjaston erilaisia fontteja, elementtejä sekä kuvia käyttöösi. Kun teet designeja Canvan avulla, kannattaa ihan ensin lukea käyttösäännöt - eli käytännössä et voi käyttää designissa pelkkää tekstiä tai yhtä elementtiä. Eli sinun tulee tehdä yhdistelmä, jossa on käytetty esimerkiksi eri elementtejä sekä fontteja. Canva on siis hyvä työkalu täysin aloittelijalle suuren elementtikirjaston ja helppokäyttöisyyden vuoksi. Ja jos Canvan hinta huimaa kuukausitasolla päätä, tilauksen voi irtisanoa milloin vain. Eli voit käyttää Canvan maksullista versiota vaikka kuukauden jonka jälkeen pystyt sen irtisanomaan.
Photoshop
Jos kehittyneempi graafisen suunnittelun työkalu kiehtoo, tällöin yksi parhaimpia vaihtoehtoja on tietenkin Photoshop. Photoshopin käyttö voi olla täysin aloittelijalle hiukan monimutkaista mutta harjoittelemalla siinäkin tulee mestariksi. Photoshopin etuja ovat mm. monipuoliset kuvan muokkaustyökalut, toimivat tekoälytyökalut, tasomaskit sekä äärettömän hyvät sivellintoiminnot. Photoshop on hiukan kalliimpi verrattuna esimerkiksi Canvaan, mutta on ehdottomasti monipuolisempi Canvaan verrattuna.
Photopea
Tämä graafisen suunnittelun työkalu on selainpohjainen graafisen suunnittelun työkalu, jota voi käyttää täysin ilmaiseksi. Tämänkin työkalun avulla saat tehtyä erilaisia tekstejä, käyttää sivellintyökaluja, rajauksia ja vaikka mitä muuta.
Pixlr
Nykyään Pixlr on tullut entistä suositummaksi myös Print-On-demand verkkokauppiaiden keskuudessa. Tämä työkalu on käytöltään samantyylinen kuin Photoshop, mutta hiukan edullisempi käyttää (ilmainenkin versio saatavilla). Pixlr on helppokäyttöinen ja tämän kautta pystyt luomaan monipuolisia designeja omille tuotteille.
>>> Lataa tästä ilmainen opas POD-verkkokaupan perustamiseen <<<
Designien teon ulkoistaminen
Jos designien teko ei innosta itseä niin yksi hyvä ratkaisu on tällöin designien hankkiminen suoraan graafiselta suunnittelijalta. Vaikka graafisen suunnittelijan palkkaaminen voi tuntua kalliilta voit käyttää apuna Fiverria josta pystyt hankkimaan designit edulliseen hintaan. Mikäli Fiverr on vielä täysin uusi juttu niin se on palvelu, jota voit hankkia freelancereita tekemään erilaisia keikkatöitä - eli esimerkiksi juuri tekemään designeja, suunnittelemaan logoja jne. Fiverrin kautta pystyt siis vertailemaan eri freelancereita, katsomaan heidän hintansa, toimitus nopeudet sekä esimerkiksi katsomaan heidän aikaisempiaan töitään. Fiverrissa paras tapa toimia on ensin ottaa yhteyttä freelanceriin, kysyä että onnistuuhan tietyn designin teko ja varmistaa että sinulla on lupa käyttää designia kaupalliseen tarkoitukseen. Kun kaikki asiat on varmistettu, voi pyytää freelanceria tekemään sinulle tarjouksen designin teosta.
Muista että kun hankit designeja eri freelancereilta, kannattaa heille myös jättää arvosteluja. Esimerkiksi kun olen itse antanut jollekin freelancerille positiivisen arvostelun, olen saanut freelancerilta alennusta seuraavan designin tekoa varten. Luo siis verkostoa sitä kautta - kun käytät useasti saman freelancerin palvelua saat designit usein parempaan hintaan ja nopealla toimitusaikataululla.
Valmiit designit verkkokauppaan - miksi sitä ei kannata suosia?
Valmiiden designien hankkiminen monesti houkuttaa - niitä kun voi ostaa esimerkiksi Etsystä tai Creative Fabricasta pilkkahintaan. Mutta on pari asiaa, minkä vuoksi designeja ei kannata ostaa. Yksi syy on yksinkertaisesti se, että kuka tahansa muukin voi ostaa designin - tällöin design ei ole yksinoikeudella sinun ja muutkin voivat markkinoida omissa kanavissaan tismalleen samanlaista tuotetta. Toinen ja ehkä vielä tärkeämpi seikka on se että designin tulee sopia oikein tuotteeseen. Et voi siis esimerkiksi laittaa t-paidalle suunniteltua designia huppariin - koska se tulee olemaan ulkoasultaan huono. Valmiiksi ostettujen designien kokoa et pysty muuttamaan ilman että kuva kärsii.